En värld präglad av global osäkerhet och snabba förändringar
Företagsledare står inför utmaningen att navigera genom komplexa kriser och samtidigt anpassa sina affärsmodeller för att bibehålla konkurrenskraften. De senaste åren har präglats av pandemin, Rysslands invasion av Ukraina och ökade konflikter i Mellanöstern, vilket har påverkat både samhällen och företag. Trots dessa utmaningar visar PwC:s VD-undersökning för 2025 en oväntad optimism bland företagsledare världen över. Kortfristiga utmaningar och långsiktiga megatrender tvingar företag att omvärdera sina strategier, men erbjuder också möjligheter att skapa en hållbar framtid. Hur kan företag dra nytta av dessa möjligheter och samtidigt hantera de risker som uppstår?
Läs även: Så rustar vi oss för framtidens kompetenskrav
Politisk polarisering och ekonomisk osäkerhet
Med en ny president i USA och osäkerhet kring global utveckling, ekonomisk tillväxt och internationell säkerhetspolitik, står världen inför stora utmaningar. Samtidigt växer den politiska polariseringen, med Kina som en stark aktör inom grön omställning och medlem i BRICS-gruppen, som utmanar USA och Europa.
EU:s framtid och konkurrenskraft inom EU märks en ökad osäkerhet om unionens framtid, med fler auktoritära strömningar som förespråkar nationella lösningar. EU:s fokus på reglering har påverkat dess konkurrenskraft negativt jämfört med USA och Kina, som satsar på innovation och AI.
Ökad optimism bland företagsledare
Trots denna osäkerhet visar årets VD undersökning från PwC en oväntad optimism bland globala företagsledare. 58 procent tror på ökad global tillväxt under det kommande året, en markant ökning från 38 procent 2024. Svenska företagsledare är ännu mer positiva, med 65 procent som tror på ökad global tillväxt och 71 procent som ser positivt på sveriges ekonomiska utveckling.
Svensk ekonomi på väg mot återhämtning
Finansdepartementet förutspår att svensk ekonomi kommer att återhämta sig 2025 och 2026, drivet av ökad konsumtion och investeringar. Svenska företagsledare är också optimistiska om sina företags framtid, med 32 procent som förväntar sig intäktsökningar.
Faktorer som påverkar företagens resultat
Bland de faktorer som påverkar företagens ekonomiska resultat positivt nämns strategiska beslut, verksamhetens effektivitet och ökad efterfrågan. Samtidigt oroar sig företagsledare för förändringar i regelverk, ökade kostnader och stark konkurrens. Ekonomisk instabilitet, inflation och cyberrisker är de största hoten, medan klimatförändringar ses som mindre oroande.
Omställning och anpassning: Nyckeln till framgång i dagens näringsliv
PwC betonar i rapporten att omställning och anpassning till nya förutsättningar har blivit ett konstant tillstånd i näringslivet. Affärsmodeller, produkter och tjänster som var framgångsrika igår, kommer inte nödvändigtvis att vara det imorgon. Förändringarna drivs av både kortsiktiga utmaningar och långsiktiga megatrender.
Kortfristiga utmaningar och globala konflikter
Eskaleringen av det ryska kriget i Ukraina, Kinas hot mot Taiwan och risken för ett storskaligt krig i Mellanöstern skapar osäkerhet och driver upp kostnaderna för råvaror och transporter. Inflation och pressade vinstmarginaler tvingar företag att omvärdera sina prissättningsstrategier och sträva efter ökad kostnadseffektivitet. Störningar i leveranskedjor kan orsaka produktionsförseningar och missnöjda kunder, medan snabba skiften i efterfrågan kräver flexibilitet och snabb anpassning av produktions- och distributionsprocesser.
Långsiktiga megatrender och teknologiska omvälvningar
På längre sikt påverkas näringslivet av megatrender som en fragmenterad värld, teknologiska omvälvningar, klimatförändringar, demografiska förändringar och social instabilitet. Ökade krav på hållbarhetsredovisning, investeringar i cybersäkerhet och AI tvingar företag att snabbt anpassa sina affärsmodeller. Genom att möta dessa utmaningar kan företag inte bara anpassa sig utan också hitta nya lösningar som leder till en mer hållbar framtid.
Företagsledares perspektiv på konkurrenskraft
Fyra av tio företagsledare globalt (42%) menar att deras verksamhet kommer att vara konkurrenskraftig i maximalt tio år med nuvarande inriktning. Svenska företagsledare delar denna uppfattning, med 37% som ser att deras verksamhet kommer att vara livskraftig i högst tio år till. Denna trend har varit konstant de senaste tre åren både globalt och i Sverige.
Branschspecifika förändringstakter
Förändringstakten är högre inom vissa branscher, särskilt teknik, media, telekommunikation (TMT) och hälso- och läkemedelsbranschen. Ungefär varannan vd inom TMT (53%) och hälso- och läkemedelsbranschen (46%) säger att de kommer att vara konkurrenskraftiga i maximalt tio år om de fortsätter som idag. Introduktionen av GenAI har revolutionerat upptäckten av nya läkemedel och utvecklat patientvården, vilket har påverkat förändringstakten i hälso- och läkemedelsbranschen.
Företagsstorlek och påverkan
Mindre företag upplever en större påverkan av förändringstakten än mycket stora företag enligt undersökningen. Anpassning och omställning är avgörande för att navigera i dagens komplexa affärslandskap skriver PwC i sin rapport.
Läs även: Företagsanpassade ledarskapsutbildningar
Läs även: Så blir feedback din superkraft
Läs även: Hitta nyckeln till framgång genom coachande ledarskap