Ge feedback som en mästare – Konsten att skapa en konstruktiv feedbackkultur

Som ledare inom HR eller annan typ av ledarskap är din förmåga att hantera feedback ett av de mest kraftfulla verktygen för att forma ett team och driva utveckling. Att skapa en miljö där konstruktiv kritik inte bara accepteras, utan uppskattas, kan revolutionera arbetsplatsens dynamik. Men hur ger man egentligen feedback som både inspirerar och utvecklar, utan att skapa osäkerhet eller defensivitet?
feedback

I den här artikeln får du konkreta tips och verktyg för att utveckla din förmåga att ge feedback och leda andra. Martiha Holmberg, Head of Learning & Development på Mindit, delar sina insikter om varför konstruktiv kritik är en nyckelfaktor inom ledarskap. Vi har också haft ett inspirerande samtal med Camilla Mattsson, en av våra utbildare på Mindit och det självklara valet när våra kunder söker expertis inom feedback-kultur.

Vad är konstruktiv kritik och varför är den viktig?

Flera undersökningar visar att människor ofta lämnar sina jobb på grund av dåligt ledarskap snarare än på grund av själva företaget. En av de viktigaste faktorerna för att undvika detta är att kunna ge och ta emot konstruktiv kritik. Konstruktiv kritik hjälper till att identifiera och förstå de bakomliggande orsakerna till problem på arbetsplatsen, och kan skapa en miljö där alla medarbetare känner sig uppskattade och motiverade.

Konstruktiv kritik innebär att ge feedback med specifika exempel och goda intentioner för att hjälpa någon att förbättras. Ordet kritik betyder bedömning eller ifrågasättande, men i en konstruktiv kontext handlar det om att stötta någon i deras utveckling. När det görs på rätt sätt, bidrar konstruktiv kritik till att skapa en öppen företagskultur där det finns högt förtroende och tillit mellan medarbetare och ledare.

Hur ger du konstruktiv kritik?


Hur skulle du känna om någon sa: ‘Jag har lite feedback till dig…’ Panik? Obekvämt? Eller kanske bara nyfiken? Oavsett vad, är feedback en konstform – och när den görs rätt kan den vara en fantastisk gåva för personlig utveckling. Men hur ger man egentligen kritik på ett sätt som lyfter, istället för att sänka?

Här kommer fem konkreta tips för att göra din feedback till en positiv kraft!

1. Förberedelsen är nyckeln

Förbered alltid personen på att du vill ge konstruktiv kritik och se till att timingen är rätt. Börja med att fråga, “Jag skulle vilja ge dig feedback, är det okej?” Detta ger personen möjlighet att ställa in sig mentalt och vara mottaglig för din feedback.

2. Ge feedback i rätt miljö

Konstruktiv kritik ska alltid ges mellan fyra ögon, aldrig inför andra. Se till att vara tydlig och konkret i dina exempel för att undvika missförstånd.

3. Använd JAG-budskap

Börja dina meningar med “Jag upplever…” eller “Jag känner…”. Detta gör att mottagaren blir mer mottaglig för kritiken och minskar risken för att personen går in i försvar.

4. Ge konkreta förbättringsförslag

När du ger konstruktiv kritik, berätta vad som kan förbättras och ge användbara tips som kan hjälpa personen att utvecklas snabbare.

5. Håll en positiv ton

Håll en vänlig ton och lyft även fram positiva saker. Detta visar att du bryr dig om mottagarens utveckling och inte bara fokuserar på det negativa.

Hur tar du emot konstruktiv kritik?

Förutom att kunna ge konstruktiv kritik, är det viktigt att också kunna ta emot den på ett sätt som främjar din egen utveckling.

Här är några tips för hur du kan hantera feedback!

  • Acceptera att du inte är perfekt: Det är naturligt att göra misstag. Se kritiken som en möjlighet att lära dig och växa.
  • Lyssna för att förstå, inte för att svara: Det är lätt att bli defensiv, men försök att lyssna med ett öppet sinne.
  • Använd konstruktiv självhävdelse: Ha självförtroende att acceptera och arbeta med kritiken om den är befogad. Genom att hålla med minskar du ofta spänningen i en potentiellt svår situation.

Vad är hemligheten bakom en öppen och ärlig feedbackkultur?

Vi vände oss till experten Camilla Mattsson, utbildare och Client Partner på Mindit, för att få en glimt bakom kulisserna. Med en bred erfarenhet inom ledarskapsutveckling vet hon vad som krävs för att feedback inte bara ska ges – utan landa rätt. Häng med när hon delar sina bästa tips, tankar och exempel på hur du skapar ett arbetsklimat där konstruktiv kritik blir en självklarhet!

Hur har du sett konstruktiv kritik påverka arbetsmiljön i de organisationer du har arbetat med?

Framförallt har jag på nära håll fått se glädjen hos individen när de fått höra positiv återkoppling på sitt beteende och på sina kompetenser. Jag upplever att många har låg insikt om sig själva och sällan tar tid att reflektera kring sig själv och sina kompetenser. Många är också ganska hårda med sig själva och det som de själva inte är nöjda med kan ofta vara det som kollegan eller chefen vill höja. T. ex ”jag borde ha lyssnat mer!” kan från motparten vara. – Du är verkligen bra på att lyssna. Så jag tipsar verkligen om att reflektera kring sig själv för att höja bilden av sig själv.

Vilka är de vanligaste utmaningarna chefer möter när de försöker införa en feedbackkultur?

Invändningar som – ”Det går inte, det är onaturligt”, är vanligt att höra. Säkert för att många har erfarenhet av att ha fått feedback som varken varit konstruktiv, positiv eller konkret. Detta har skapat en rädsla kring att få, men även att ge feedback och det gör att man inte vågar satsa på det. Så det är viktigt att man startar med att ge positiv feedback för att komma över rädslan kring ämnet.

Kan du ge några exempel på hur du har hjälpt chefer att förbättra sin förmåga att ge konstruktiv kritik?

Det är när vi samlat chefens team och haft feedback som utbildningstema under en heldag. När de själva fått uppleva och se glädjen hos medarbetaren så är det ganska lätt för dem att se de positiva med att ha en feedbackkultur. Många gånger väver vi in INSIGHTS och färgenergierna vilket gör att vi kan utgå från var och ens kommunikationsstil och utefter det öva på olika feedbackmodeller.

Hur kan ledare bli bättre på att ta emot konstruktiv kritik från sina medarbetare?

Medvetenhet kring hur man brukar reagera när man får feedback. Dvs bli medvetet kompetent. Jag tror också att det handlar om att låta egot ta ett steg åt sidan. Och sen träna, träna, träna, Och när vi tränar, börja med att ge enbart positiv feedback, tänka att det är som ett sparkonto, jag behöver sätta in positiv feedback för att sen “ha råd” med korrigerande feedback och göra motparten upplyst om eventuella utvecklingsområden. 

Feedback – det lilla ordet med den stora kraften

När konstruktiv kritik används på rätt sätt blir det inte bara ett sätt att förbättra prestationer, utan också att stärka relationer och skapa en positiv kultur på jobbet. Så nästa gång du ger eller får feedback, kom ihåg: syftet är att växa tillsammans.

Vill du skapa en kultur där konstruktiv kritik är en naturlig del av vardagen? Kontakta oss idag för att få hjälp med att implementera effektiva strategier och verktyg som stärker ditt ledarskap och ditt team.

Scroll to Top