Ny som chef – så lyckas du i din nya roll

Att kliva in i sin första chefsroll kan vara både spännande och utmanande. Vad kan du då göra för att lyckas som ledare? Det viktigaste av allt är att komma ihåg att du inte behöver kunna allt bara för att du blivit chef. Var ödmjuk inför din nya roll, det bästa du kan göra är att vara nyfiken, ställa frågor och lyssna. 
ny som chef artikel

Förstå verksamheten och lär känna dina medarbetare

Grunden till allt börjar med att förstå verksamheten, dess historia och lära känna dina medarbetare. Dina medarbetare kommer också att vara nyfikna på dig och vilja lära känna dig som ledare. Var öppen och bjud in till frågor. Det är viktigt för dig att lära känna dina medarbetare för att förstå dem och deras drivkrafter. När du gjort det kan du börja anpassa ditt ledarskap utefter de olika individerna.  

Fokus på framtiden

Var noga med att även blicka framåt. Det som har varit har varit och det kan du inte förändra. Ditt ansvar är att nu se till att ni framåt blir så framgångsrika som möjligt. Du är nu en företrädare för din arbetsgivare och dess varumärke, ditt beteende påverkar både ditt företag och dess rykte. 

När du börjar i din nya roll, är det också viktigt att du har samsyn med din chef om vilka förväntningar hen har på dig, ditt uppdrag och hur din chef kan stötta dig i din roll. 

Vi frågade Maritha Holmberg, Head of Learning & Development på Mindit, som delar med sig av sin erfarenhet.

Vilka anser du är de vanligaste fällorna för nya chefer, och vilka är dina bästa tips för att lyckas i ledarrollen? 

Maritha svarar, när du kommer in som ny chef är det lätt att hamna i fällan att vilja vara omtyckt. Självklart är det bra att vara omtyckt men kom ihåg att inte lova för mycket. Vänta med att lova saker tills du har fått en tydligare bild över läget och verksamheten.  

Vanligaste fällorna för nya chefer

  • Fokuserar för mycket på det administrativa och rapporter i stället för att lära känna sina medarbetare. 
  • Ställer för höga krav på sig själv, att kunna allting och inte våga ställa frågor. 
  • Att vilja för mycket och sätta orimliga mål både för sig själv och för sitt team är också en vanlig fälla.  
  • Litar inte på sina medarbetare och försöker göra allting själv istället för att delegera och ge ansvar.  

Maritha berättar vidare, ta dig tid att lyssna på dina medarbetare, lär känna dem och deras arbetsuppgifter. Det är viktigt att ha en förståelse för teamet och organisationen innan du börjar implementera förändringar. 

Vassaste tipsen för nya chefer

  1. Skapa en tydlig vision och kommunicera den: Ge ditt team en tydlig bild av vad du vill uppnå och varför det är viktigt. Kommunikation är nyckeln till att få medarbetarna att förstå och stödja dina beslut. 
  1. Bygg relationer: Bygg goda relationer med dina medarbetare och skapa en positiv arbetsmiljö. Visa att du bryr dig om deras välbefinnande och är där för att stödja dem. 
  1. Var öppen för feedback: Var öppen för konstruktiv feedback från dina medarbetare och var beredd att lyssna på deras synpunkter. Det är viktigt att visa att du är villig att lära och växa som ledare. 
  1. Ta ansvar och våga ta svåra beslut: Ibland kan det vara nödvändigt att fatta svåra beslut för att leda organisationen i rätt riktning. Ha modet att ta dessa beslut även om de kan vara obekväma. 

Maritha tipsar också om vikten av att ha en mentor under de första åren som chef. Som coach och utbildare har hon samlat många erfarenheter av att leda andra i chefsrollen. Här berättar hon mer om de vanligaste utmaningarna hon stött på i sin roll och lärdomarna vi kan dra från dem.

Vilka var dina största utmaningar när du var ny som chef? 

När jag nu reflekterar tillbaka kan jag se att, en stor utmaning för mig var att lära känna mitt team och deras olika kompetenser. Jag ställde för höga krav och jag hade väldigt svårt att delegera. Det var lättare att göra det själv för att det gick fortare och jag visste att det blev ordentligt gjort.  

Hur hanterade du dessa utmaningar och vad lärde du dig? 

Jag bad om feedback från hela mitt team. Först fick de ge anonym feedback och sedan bokade jag in individuella möten med var och en för att få höra deras upplevelse av mig som ledare. Det fortsatte jag sedan göra regelbundet och försäkrade mig även om att de alltid kunde komma till mig oavsett vad det gällde. Det jag lärde mig var att inte ha samma förväntningar på alla och inte förvänta mig samma resultat av alla då varje individ besitter olika typer av kompetens och erfarenheter. Jag förstod vikten av att både förstå mig själv och även förstå andra. När jag ser personen och förstår den är det lättare att veta hur jag ska anpassa mitt ledarskap utefter individen och inte mig själv. 

Vilka specifika tips har du för nya chefer som försöker bygga starka relationer med sina team? 

Det viktigaste är att vara en närvarande chef och ledare. Prioritera tiden att stötta ditt team och dina medarbetare. Var en förebild och dela med dig av din kunskap och kompetens. Lär känna individerna och deras drivkrafter för att förstå hur du som ledare kan inspirera, entusiasmera och coacha dem i deras individuella utveckling.

För att bygga starka relationer behöver du även aktivt arbeta med att bygga en positiv feedbackkultur. Det innebär att vilja, våga och kunna ge både positiv och utvecklande feedback. Se till att det blir en naturlig del i arbetet att kunna ta upp både det som inte känns så bra och framförallt lyfta det som är bra och “boosta” varandra. Det skapar tillit i teamet vilket innebär att ni pratar med varandra och inte om varandra. Med tillit kommer ni kunna hantera utmaningar och bli mer effektiva och undvika problem. 

Kan du dela med dig av en erfarenhet där du var tvungen att fatta ett svårt beslut som chef, hur gick det till och vad blev resultatet? 

Det som direkt dyker upp i minnet är när vi hade en säljare i vårt team som inte skötte sitt jobb och som teamet inte kunde lita på. Det resulterade i att alla i teamet påverkades negativt och även stora delar av organisationen. Det kunde hända att kollegan inte dök upp i tid till interna möten, inte gjorde sina uppgifter som var överenskommet, skrev ordrar som kunder inte hade beställt, och dök ibland inte alls upp på kundmöten. Jag gav feedback, kollegorna gav feedback, vi hade workshop kring teamkultur och kollegan kunde ändå inte förstå sitt beteende och göra en förändring. Det började gå så illa att kunder ringde upp och klagade, vilket gjorde att jag var tvungen att ta ett beslut.

Jag började dokumentera allt som skedde.

Jag hade ett möte där jag gav en tillsägelse och vi kom överens om en åtgärdsplan. Jag hade täta uppföljningar och det blev ingen förändring, vilket till slut ledde till att vi fick säga upp personen.

Det var en väldigt tuff period både för mig och för teamet. Helst hade jag avslutat det tidigare men ibland måste man bara ha tålamod, följa regler och ge personen en chans.

Det som var intressant är att det blev en så märkbar skillnad i teamet, vilket gjorde att helt plötsligt var alla positiva, fulla av energi och vi fick till ett otroligt bra samarbete vilket ledde till fina framgångar. 

Sammanfattningsvis, för att bli framgångsrik som chef och ledare är grunden en bra självinsikt.

Du behöver även prioritera tiden att fortsätta utvecklas. Ledarskap är en färskvara som hela tiden måste underhållas och utvecklas. Genom att vara lyhörd, kommunikativ och ansvarstagande kan du skapa förtroende hos dina medarbetare och framgångsrikt leda ditt team mot gemensamma mål. Acceptera att du aldrig blir fullärd. 

Intresserad av att stärka dig i rollen som ny chef? Genom att investera tid i att bygga relationer och förstå dina medarbetares behov, kan du som ny chef skapa en mer produktiv och positiv arbetsmiljö. I våra Öppna Utbildningar inom Ledarskap lär vi dig hur. Kontakta oss gärna så berättar vi mer!  

Scroll to Top