Vad är en bra chef?

Har du haft en riktigt bra chef någon gång och reflekterat över vad det var som gjorde att personen lyckades så bra i sitt ledarskap? Om det var länge sedan är det inte säkert att samma egenskaper hade varit lika framgångsrika idag. Bra ledarskap är föränderligt och det ställs kontinuerligt nya krav på dig i en ledande position. Som chef är det viktigt att hålla sig ajour med de förändringar som sker och fortsätta vara nyfiken på nya perspektiv och insikter. 

artikel vad ar en bra chef

Egenskaper som gör en bra chef förändras

Anledningar till varför det goda ledarskapet kontinuerligt omdefinieras kan ofta kopplas till förändringar i samhället i stort. Globalisering, nya generationer på arbetsmarknaden, teknologiska framsteg och nya sociala ansvarsfrågor är exempel på några av de många faktorer som gör att chefskapet ständigt omvärderas och nya krav ställs på ledarskapet.   

Michaël Berglund släppte nyligen Ledarskapsrapporten Konsten att leda i nya tider där över 1000 ledare och styrelseledamöter i svenskt näringsliv fått dela med sig av vilka ledarskapsegenskaper som behövs idag och imorgon. Rapporten understryker att vikten av bra ledarskap ökar i takt med ett ökat osäkert världsläge. Här fördjupar vi oss i några av de insikter som rapporten presenterar.

En bra chef står stadigt i oroliga tider

I turbulenta tider, när världen genomgår snabba och oförutsedda förändringar, blir en chefs förmåga att agera som en stabil pelare i organisationen av yttersta vikt. Det handlar om att kunna vägleda sitt team genom osäkerheten och lyckas främja en kultur av tillit och trygghet. Så skapas kulturer där medarbetarna vågar utforska nya möjligheter och har rätt förutsättningar för att anpassa sig till förändringar. Ett stabilt och stadigt ledarskap gör att organisationer inte bara överlever oroliga tider, utan dessutom kan växa och blomstra.

Bra chefer är medvetna om sina styrkor och svagheter

I en tid präglad av snabb förändring och ökad osäkerhet i omvärlden, blir självinsikten hos chefer en allt mer avgörande faktor för framgång. Genom att vara medveten om sina egna styrkor och svagheter, kan du som chef lättare anpassa dina beslut och ledarstil till de ständigt föränderliga omständigheterna. Förmågan till självinsikt kan också skapa ett starkare förtroende och en större respekt bland medarbetarna. Särskilt bland den yngre generationens arbetstagare har kravet om autenticitet och självinsikt ökat och på en arbetsmarknad där konkurrensen om kompetens är hög, är det viktigt som chef att kunna anamma en transparent och ödmjuk ledarskapsstil.

När du som chef kan vara öppen med dina egna begränsningar och kunskapsluckor skapas även utrymme för att verkligen ta till vara på medarbetarnas potential. Som chef behöver du inte kunna allt, istället behöver du kunna se vilka samlade kompetenser som finns i teamet, och vilka i ditt team som har möjlighet att utvecklas bäst inom olika områden.

Bra chefer har ett growth mindset

Med growth mindset menas ett öppet förhållningssätt till lärande och utveckling. Vi människor kan lära oss nya saker, utveckla nya talanger och förmågor och ständigt förbättra våra kunskaper. Motsatsen till growth mindset benämns som fixed mindset, där vi istället utgår från att människors färdigheter mer eller mindre är medfödda och oföränderliga. I organisationer där chefer främjar ett growth mindset upplever medarbetarna i större utsträckning att de har utrymme att experimentera och misslyckas, vilket gör dem mer benägna att komma med innovativa lösningar på komplexa problem. När medarbetare ser att deras ansträngningar leder till utveckling och att de ständigt kan förbättra sina färdigheter ökar deras motivation och engagemang i arbetet.

Att etablera en kultur där kontinuerligt lärande är normen bidrar till att hela organisationen förblir kompetent och konkurrenskraftig. Medarbetare uppmuntras att utveckla sina kunskaper och färdigheter regelbundet, vilket stärker både deras personliga utveckling och organisationens resurser.

Vikten av ständig utveckling för dig som chef

Som vi nämnde inledningsvis gäller det som chef att hålla sig ajour med nya krav som ställs på ledarskapet. Utomstående faktorer påverkar dig och ditt ledarskap, men så gör även faktorer som ligger lite närmare till hands. Sådant som du själv kan påverka, exempelvis genom att intressera dig för din personliga utveckling och identifiera utvecklingsområden hos dig själv som chef. Dagligen träffar vi på Mindit chefer och ledare som vill utveckla och stärka sitt ledarskap. Avslutningsvis svarar vi på två vanliga frågor vi får från chefer som vill förbättra sitt ledarskap.

Hur gör jag för att maximera teamets potential?

Som chef vill du ha ett effektivt team som presterar, är engagerat i organisationens mål och visioner, och som är rustade för att hantera förändringar. Teamets sammanhållning, produktionstakt och innovationsförmåga går att påverka – och här spelar ditt ledarskap en avgörande roll. För att maximera ditt teams potential behöver du få en tydlig bild av varje medarbetares utvecklingsbehov. Börja med att förstå medarbetarnas styrkor, svagheter och motivationsfaktorer för att därefter ha möjlighet att anpassa ditt ledarskap efter de individuella behov som finns i gruppen. Ge regelbunden och specifik feedback, anpassad till varje medarbetares behov och utvecklingsmål och skapa skräddarsydda utvecklingsplaner tillsammans med dina medarbetare.

Genom att förbättra din förmåga att analysera individuella behov, och vägleda teamet utifrån dessa insikter, skapar du förutsättningar att maximera potentialen i varje enskild medarbetare.  

Hur gör jag för att maximera min tid?

Chefsrollen innebär i regel en mängd uppgifter som alla är mer eller mindre avgörande för företagets framgång. Förmågan att prioritera och effektivisera sin tid är en av nycklarna till ett bra ledarskap. Det gäller att kunna strategiskt planera sitt arbetsflöde och kunna skilja på vad som är brådskande och vad som kan vänta. Ett sätt att göra detta på är genom att dela in uppgifter baserade på hur viktiga och brådskande de är, i enlighet med Eisenhower-matrisen. Metoden hjälper dig att identifiera vilka uppgifter som bör prioriteras och vilka som kan planeras för senare. Du får också en bild av vilka arbetsuppgifter som du kan delegera ut till någon annan eller stryka helt.

Vill du lära dig mer om ledarskapsutveckling och hur du kan fortsätta vara en bra chef? Läs mer här!

Scroll to Top